Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit?

Wanneer de meeste mensen aan assertiviteit denken, stellen ze zich meestal een man voor die tegen gezagsdragers schreeuwt om zijn zin te krijgen of een veelvraat op het junglepad die iedereen die hij tegenkomt bedreigt. Hoewel deze stereotypen leuk en bekend kunnen zijn, heeft assertiviteit veel meer te maken met assertieve communicatie. In zaken- en leiderschapskringen kan assertiviteit een zelfverzekerde persoon betekenen die zijn eigen mening kent en niet bang is om die te uiten; het kan ook een persoon zijn die zijn of haar hand opheft of de deur opent zonder te wachten tot anderen dat doen. In de context van leiderschap is assertiviteit het respectvol communiceren van jezelf – je gedachten en meningen – naar anderen zonder overdreven agressief of strijdlustig te zijn.

Assertief worden: Als u zich verlegen en onzeker voelt in de buurt van vrouwen, weet u dat u een probleem heeft, dan is het belangrijk om te erkennen dat verlegenheid een deel van uw persoonlijkheid is. Vrouwen willen bij mannen zijn die zelfverzekerd zijn, dus het is belangrijk om aan je assertiviteit te werken als je verlegen bent assertief verdienstelijk. De volgende keer dat een vrouw met je praat over functieverantwoordelijkheden of een probleem, luister dan goed naar haar voordat je reageert. Misschien ontdek je iets dat je nog niet wist en dat kan je helpen om een betere indruk te maken. Als je je eenmaal op je gemak voelt om je zorgen te bespreken, gebruik dan assertieve communicatie om haar te laten weten dat je haar standpunt begrijpt en geef haar de ruimte die ze nodig heeft om haar eigen gedachten te verwerken.

Hoe u agressie kunt vermijden: Als u denkt dat u overdreven agressief wordt, moet u wellicht een nieuwe communicatiestijl op assertiviteit aanleren. Onthoud dat zelfs als je probeert open en eerlijk tegen iemand te zijn, er altijd een kans is dat ze je woorden verdraaien en je tegen je gebruiken. Wees u bewust van uw lichaamstaal en gebruik uw woorden zorgvuldig om vertrouwelijk te communiceren. Overhaast uw reacties niet. Als je geen antwoord krijgt waarnaar je op zoek bent, probeer het dan later opnieuw. Vrouwen kunnen zien wanneer je de uitdaging niet wilt aangaan, dus houd hier rekening mee wanneer je met vrouwen omgaat.

Klik hier om meer te lezen: Assertiviteit en Zelfvertrouwen Cursus